2014-04-22

Trupininis aguonų ir varškės pyragas

Pirmiausia, tai jaučiu pareigą pasakyti: draugai, SORIUKAS, kad per Velykų šventę ant stalo nebuvo mano gaminto torto :(
Šimtąjį kartą teisinuosi - buvau išvykusi aplankyti savo mylimiausių emigrantų ir namo grįžau visai prieš pat Velykas. Laiko pasiruošti šventei turėjau tik vieną dieną. Būtų gal ir nieko, bet kai namuose krykštauja ir dėmesio reikalauja mažas pipiras, rodos valanda sutrumpėja dvigubai. Mamos mane supras (ir suprato).
Tokią klaidą nusprendžiau ištaisyti. Tik dėl Jūsų, brangieji draugai, šiandien nuo pat ryto plušu ir vakare kviečiu į svečius pasivaišinti pyragu (tebūnie tai kompensacija už saldų stalą, kurio nebuvo).


Tešlai reikės:
  • 200 g sviesto,
  • 180 g cukraus,
  • 500 g miltų,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 a.š. kepimo miltelių,
  • žiupsnelio druskos.
  
Aguonų sluoksniui: 
  • 400 g aguonų,
  • 2 kiaušinių baltymų,
  • 6 v.š. cukraus.

Varškės sluoksniui:
  • 500 g pertrintos varškės,
  • 2 kiaušinių trynių,
  • 4 v.š. cukraus,
  • 40 g krakmolo,
  • 0,5 a.š. vanilės ekstrakto.


Kiaušinius išsukame su cukrumi ir druska. Miltus persijojame, padarome duobutę ir supilame kiaušinio plakinį, sudedame sukapotą sviestą. Užminkome tešlą, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą.
Aguonas nuplikome karštu vandeniu, nupilame ir sutriname su elektriniu trintuvu. Baltymus išplakame iki standžių putų. Sudedame į maltas aguonas, suberiame cukrų, viską lengvai išmaišome.
Kiaušinių trynius išplakame su cukrumi, vanile ir krakmolu, įmaišome į varškę.
Didesnę dalį tešlos iškočiojame ir įtiesiame į kepimo popieriumi išklotą formą. Dedame aguonų sluoksnį, varškės sluoksnį. Ant viršaus užtrupiname likusią tešlą. Kepame 175 laipsnių orkaitėje kol gražiai pagels, apie 50 minučių.

1 komentaras: