2013-02-07

Naminės kreminės varškės užtepėlė


Šitam gėriui aprašyti turbūt neužtektų odės! Pirmą kartą varškę pamačiau ČIA ir iš tiesų likau sužavėta. Taigi, nieko nelaukdama išbandžiau ir dalinuosi rezultatu. O jis - pavykęs ir net labai! Kai paragavau, sau tariau: o kodėl aš perku lydytus sūrelius, varškytes, jei tokio gėrio galima pasigaminti namuose? Net nesinori tikėti, kad iš kefyro gali išeiti tokia skani kreminė, glotni varškė, ir, nepabijosiu pasakyti, kad pranokstanti net pačią Rikotą ar Philadelphia sūrį. Su tokia, jau pagaminta varškyte galima žaisti labai įvairiai: naudoti kaip užtepėlę (labai tinka draugų pasisėdėjimams su gėrimais), dėti kaip įdarą į bandeles, naudoti vietoj grietinėlės desertuose, ar ja, sumaišyta su priedais, pertepti tortą... Žodžiu panaudojimo spektras tikrai platus. Šį kartą aš gaminau česnakinę užtepėlę, kurią valgėme prie prancūziško batono (jis čia taip pat labai tinka).
Varškytė tikrai tikrai bus dar ne sykį kartojama, ir stengsiuosi panaudoti ko įvairiau. Štai, kitam kartui jau turiu suplanavusi, jog ją saldinsiu ir dėsiu kaip įdarą į lietinius. Siūlau ir jums išbandyti. Nenusivilsite! :)


200 g varškės, reikia tik 1 litro riebesnio kefyro, kurį naudojame šitaip:

Visų pirma, jį dedame į šaldiklį ir laikome per naktį. Kitą rytą, visą sušalusį ledo luitą įvyniojame į bent kelis kartus perlenktą marlę ir pakabiname virš kriauklės, arba paprasčiausio indo, dubens.  Paliekame nusivarvėti bent dienai. Štai ir viskas, turime nuostabią varškytę.

Kaip jau minėjau, aš dariau užtepėlę, taigi, jai sunaudojau:
  • 2 skilteles česnako,
  • žiupsnelį druskos,
  • saujelę krapų,
  • šiek tiek džiovintų smulkintų bazilikų.
Visus prieskonius, smulkintą česnaką sumaišome su varškyte ir vualia! Turime nuostabų užkandį. :)


4 komentarai:

  1. Be galo džiaugiuosi, kad patiko varškytė! :) Tavo nuotraukos atrodo labai gardžiai ir viliojančiai... Beje, ar bandei žaisti su raugu ir pasigaminti iš jo blynus? Gaila išmesti tokį gėrį! Jei nebandei, labai raginu pamėginti: http://skanestai.wordpress.com/2013/01/22/uzkepti-blyneliai/. Nebūtinai reikia kepti įdarytus blynus, paprasti sklindžiai taip pat labai skaniai susivalgo, tik cukraus reiktų daugiau, nei žiupsnelio. ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už tokį nuostabų atradimą! Išrūgas aš dažniausiai išpilu (gėda), bet reikės pabandyti sunaudoti blyneliams, man niekada nė mintis tokia nekilo :D Ačiū už patarimą :)

      Panaikinti
  2. Norėjau paklausti, kiek iš litro kefyro išeina varškytės?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aleksandra, man iš litro kefyro išeina apie 340-350 g varškės.

      Panaikinti