Be šio austriško varškės štrudelio neįsivaizduoju nei vienos žiemos. O gal greičiau Kalėdų. Jau kelinti metai mūsų šeimos kalėdinį stalą puošia toks karališkas pyragas. Jis toks maloniai žiemiškas, šildantis... Šventiniu laikotarpiu jį tenka gaminti ne kartą - visi draugai, šeimos nariai jo tik ir laukia desertui. Visada patiekiu su vaniliniu padažu, kuris štrudelį padaro dar puikesnį.
Tiesa, nuveikti čia yra ką. Reikia kuo ploniau, iki popieriaus plonumo ištampyti tešlą, kas daug kam pasirodo didelis iššūkis. Tačiau kelis kartus pasitreniravus, neabejoju, ranka įgustų ir tai būtų vieni juokai. Tikrai nemeluoju, rezultatas vertas įdėto darbo. Skonis pasakiškas! Aš visada jį darydavau tik su brendyje išmirkytomis razinomis, tačiau šiais metais sugalvojau į varškės masę įmaišyti šviežių spanguolių. Ir tikrai nesigailiu, nes spanguolės čia įneša šiokio tokio gaivumo, rūgštelės.
Tikiuosi, jog toks varškės štrudelis prigis ir Jūsų namuose, ko ir linkiu!
Tešlai reikės:
- 250 g miltų,
- 6 v.š. vandens,
- 2 v.š. aliejaus,
- 1 kiaušinio,
- žiupsnelio druskos,
- + 1 kiaušinio aptepimui.
Varškės įdarui reikės:
- 400 g varškės,
- 70 g grietinės,
- 2 kiaušinių,
- 140 g cukraus,
- 20 g vanilinio cukraus,
- 1 nutarkuotos citrinos žievelės,
- saujos šviežių spanguolių,
- saujos razinų,
- kelių šaukštų brendžio.
Vaniliniam padažui:
- 500 ml pieno,
- 1 kiaušinio,
- 2 v.š. cukraus,
- 1 v.š. krakmolo,
- 1 vanilės ankšties.
Razinas užpilame brandžiu ir paliekame brinkti kol ruošime tešlą.
Miltus išsijojame ant stalviršio. Juose padarytoje duobutėje išplakame kiaušinį su druska. Supilame aliejų, vandenį ir nuo kraštų braukdami miltus viską maišome. Tešla turi būti minkšta ir lengvai minkoma, tačiau nelipti prie rankų. Suminkome vientisą tešlos rutulį, jį išdaužome į stalą ir susukame į maistinę plėvelę. Paliekame kambario temperatūroje kol pasiruošime įdarą.
Į varškę įmušame kiaušinius, sudedame grietinę, cukrų, vanilinį cukrų, citrinos žievelę. Supilame brendyje išmirkytas razinas (su visu skysčiu), spanguoles ir viską gerai išsukame.
Tešlą iškočiojame ant miltais pabarstyto stalviršio, ištampome į visas puses, kad būtų kuo plonesnė (popieriaus plonumo). Viduryje paskleidžiame varškės masę, nuo šonų palikdami po kelis centimetrus laisvos tešlos. Susukame štrudelį: pirmiausia į vidurį užlenkiame šonus, o tada sukame likusią tešlos dalį. Atsargiai štrudelį perkeliame į apvalią atsegamais šonais kepimo formą. Viršų patepame išplaktu kiaušiniu. Kepame 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
Padažui viską gerai išplakame ir statome ant ugnies. Nuolat maišydami kaitiname ant silpnos ugnies kol sutirštės.
Dar šiltą varškės štrudelį patiekiame su vaniliniu padažu.
P.S. Labai džiaugiuosi, kad pagaliau turėjau galimybę štrudelį nufotografuoti ir receptu pasidalinti tinklaraštyje. Mat ankstesniais metais to padaryti nepavykdavo - nufotografuoti nespėdavau, nes vos ištrauktą iš orkaitės tuoj apstodavo namiškiai ir per kelias minutes pusės pyrago nelikdavo. :)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą