2014-07-31

3 lietinių idėjos

Jeigu atsibodo įprasti lietiniai blynai su įvairiais įdarais, turiu Jums 3 įdomias idėjas, kaip kitaip su jais galima pažaisti.
Viskas, ko reikės - tai išsikepti paprasčiausius lietinius blynus. Galite naudotis savo receptu, galite pasikliauti ir manimi. Mano blyneliai visada pavyksta puikiai - būna plonyčiai, minkšti ir labai gardūs.

Lietiniams reikės:
  • 180 g miltų,
  • 300-350 ml šalto vandens, 
  • 80 ml pieno,
  • 2 kiaušinių,
  • 3 v.š. cukraus,
  • 2 v.š. aliejaus,
  • žiupsnelio druskos.

Kiaušinius išplakti su cukrumi, sumaišyti su druska, aliejumi ir pienu. Berti persijotus miltus ir užmaišyti tirštą tešlą. Jai leisti bent pusvalandį pastovėti, kad miltai išbrinktų. Nuolat maišant supilti vandenį. Jo kiekį reguliuoti patiems - tešla turi būti pakankamo tirštumo ir ne per skysta. Gerai įkaitinti keptuvę, pirmąją galima lengvai patepti aliejumi. Pilti tešlos, vartomu judesiu ją paskirstyti po visą keptuvę ir blynus apkepti iš abiejų pusių. Pradėję rusti krašteliai yra ženklas, kad blyną reikia apversti. Taip iškepame visus lietinius.


1. LIETINIŲ TORTAS SU PUDINGO IR BALTO ŠOKOLADO KREMU


Kremui reikės:
  • 40 g vanilinio pudingo miltelių,
  • 400 ml šalto pieno,
  • 1 v.š. cukraus,
  • 100 g baltojo šokolado,
  • 150 g kokoso drožlių,
  • 100 g sviesto.

Pirmiausia išsikepame lietinius blynus ir atidedame kol pasigaminsime kremą.
Pudingo miltelius sumaišome su cukrumi ir 50 ml šalto pieno. Likusį pieną užverdame, nuimame nuo viryklės ir įmaišome pudingo mišinį. Viską nuolat maišant verdame kol sutirštės. Atidedame į šoną. Garų vonelėje ištirpiname sviestą su šokoladu. Maišant supilame paruoštą pudingą, kokoso drožles. Gautu kremu sutepame lietinius. Tortą statome į šaldytuvą bent kelioms valandoms, kad sutvirtėtų.


2. LIETINIŲ KEKSIUKAI

Šį kartą aš keksiukus kepiau su vištienos ir daržovių įdaru. Bet įjungus fantaziją, galima sugalvoti ir kitaip įdaryti lietinius. Tarkim, kad ir taip, kaip esate įpratę juos gaminti kai kepate keptuvėje: su varške, obuoliais, bananais... Galite pasirinkti pagal pomėgį ar šaldytuvo turinį. Aš pasidalinu tik idėja, kad lietinius galima kepti ir orkaitėje. :)
Kadangi aš rinkausi nesaldų variantą, lietinių tešlos visai nesaldinau.


Taigi, pirmiausia išsikepame lietinius. Kepimui geriau rinkitės mažesnę keptuvę už tą, kurią įprastai naudojate lietiniams. Mano keptuvė buvo apytiksliai 20 cm skersmens. Iškeptais blynukais išklokite keksiukų formeles (naudojau metalinę 12 keksiukų formą). Į vidų dėkite, kaip jau sakiau, ką tik norite. Mano variantas:
maltą vištieną pakepinau keptuvėje kartu su svogūnu, skiltele česnako, čili pipiru, vištienos prieskoniais ir valgomuoju šaukštu adžikos. Įbėriau šiek tiek druskos, 5 pipirų mišinio. Galiausiai sudėjau kubeliais supjaustytą šviežią pomidorą, raudoną papriką ir dar viską kelias minutes patroškinau. Maždaug iki pusės blynuko prikroviau vištienos, įdėjau virtų pupelių, konservuotų kukurūzų, pabarsčiau šviežiomis petražolėmis. Ant viršaus uždėjau po šaukštą grietinės ir pašoviau į orkaitę 20 minučių. Tada užklojau po griežinėlį sūrio ir keksiukus dar 10 minučių kepiau orkaitėje.



3. LIETINIŲ SUMUŠTINIAI "ALA KEBABAI"

Labai patogūs sumuštiniai pasiimti į iškylą. Arba valgyti žiūrint krepšinio rungtynes. :)
Primena kebabus, tik vietoj tortilijos naudojame lietinius. Tačiau galiu pasakyti, kad skoniu nei kiek nenusileidžia tikriesiems kebabams. Pabandykite. Įdarui vėlgi galite dėti ką tik norite ir mėgstate.

Reikės:
  • Maltos kiaulienos,
  • svogūno,
  • morkos,
  • mėgstamų prieskonių,
  • kelių aisbergo salotos lapų,
  • pomidoro,
  • pomidorų padažo,
  • sūrio,
  • česnakinio padažo (aš naudojau pirktą, galite patys pasigaminti).

Pirmiausia išsikepame lietinius, nepamirškite - į tešlą nededam cukraus. 
Maltą mėsą pakepiname kartu su svogūnu, tarkuota morka ir prieskoniais (dėjau druską, pipirus, aštrius mėsos prieskonius). Lietinius ištepame pomidorų padažu, paskirstome keptą mėsytę, dedame pjaustytus salotos lapus, pomidoro gabalėlius, pabarstome tarkuoto fermentinio sūrio, užpilame padažo. Lietinio kraštelius užlenkiame, dedame į kepimo skardą ir kepame įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių. Valgome dar karštus.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą