2014-03-06

Migdolinis morkų pyragas



Seniai ieškojau pačio geriausio, skaniausio morkų pyrago recepto, ties kuriuo galėčiau padėti tašką, bet vis nepavykdavo: tai per kietas, tai per minkštas, tai per sausas...Šis morkų sūrio pyragas dar prieš kepant kėlė daug klausimų, tačiau nuojauta kuždėjo, kad jis bus vykęs ir skirsis nuo pyragų, keptų anksčiau. Nuojauta neapgavo - šviežios morkos ir kreminis sūris - išties puikus derinys. Pyragas lengvas, švelnaus skonio, su nuostabiu riešutų traškumu ir labai karališkas. Drįstu sakyti, kad tokį nebūtų gėda padėti net kokiam sveikuoliui vietoj gimtadienio torto.


Pyrago pagrindui:
  • 270 g riešutinių vafliukų (naudojau "Selgos"),
  • 90 g sviesto,
  • 50 g migdolų riešutų.

Įdarui:
  • 180 g miltų,
  • 1 a.š. kepimo miltelių,
  • 4 kiaušinių,
  • 100 g rudojo Demerara cukraus,
  • 50 ml brendžio,
  • 1 a.š. cinamono,
  • 1 a.š. muskato,
  • 1 v.š. sviesto,
  • 150 g migdolų riešutų,
  • 3 vidutinio dydžio morkų,
  • 100 ml grietinės,
  • 600 g rikotos sūrio.

Pyrago pagrindui sutrupiname vafiukus, supilame išlydytą sviestą, pasmulkintus riešutus ir viską sumaišome. Trupinius suverčiame į kepimo popieriumi išklotą formą ir gerai suslegiame.
Įdarui sukapojame riešutus ir juos užpilame brendžiu. Paliekame stovėti. Smulkia tarka sutarkuojame morkas, jas sudedame į nedidelį puodą su išlydytu sviestu, ten pat supilame 50 g cukraus ir viską maišydami kaitiname porą minučių, kol morkos šiek tiek apminkštės, o cukrus ims lydytis. Supilame riešutus su visu brendžiu ir dar apie minutę viską verdame. Nukeliame nuo ugnies ir atvėsiname. Tuo tarpu rikotą išplakame su likusiu cukrumi, kiaušinių tryniais, grietine, prieskoniais ir morkų mase. Įmaišome miltus. Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų ir lengvai įmaišome į visą masę. Įdarą paskleidžiame ant vafliukų pagrindo, paviršių išlyginame. Pyragą šauname į 180 laipsnių orkaitę ir kepame apie 40 minučių. Iškepusį reikėtų atvėsinti, taip jis sutvirtės.
Skanaus!

1 komentaras: