2014-02-09

Profitroliai su varškės kremu

 ...profitroliai, eklerai, plikyti pyragaičiai... išties daug vardų, tačiau ne visada jie tinkamai vartojami. Tai priklauso nuo pyragėlių formos: tokie maži, apvalūs (kaip mano), turėtų būti vadinami profitroliais, bet jeigu darytume pailgas lazdeles, tai jau būtų eklerai. Aišku, mažas čia nusikaltimas, bet aš visgi už tai, kad daiktus vadintume tikraisiais jų vardais. :)

Aš gamindama profitrolius visada remiuosi Le Cordon Bleu receptu. Vandenį maišau su pienu santykiu 1:1. Pyragėliai visada gaunasi nuostabūs. Šį kartą įdarui pasirinkau kreminę varškę ir tikrai neprašoviau, nes mano dama (kurios prašymu kepiau profitrolius) yra tikra varškės ir kepinių su ja gerbėja.
Tiesą sakant, iš tų kelių kartų kai kepiau profitrolius, tik šiandien pagalvojau, kad nebūtinai jie turi būti saldūs... Mano mintyse jau dėliojasi receptas, tačiau dabar tai tegul būna paslaptis. :)


Reikės:
  • 150 g miltų,
  • 100 g šalto sviesto,
  • 125 ml vandens,
  • 125 ml pieno,
  • 15 g cukraus,
  • 1 a.š. druskos,
  • 4 kiaušinių,
  • 500 g varškės,
  • 400 g grietinėlės,
  • 2 v.š. cukraus,
  • pusės citrinos sulčių,
  • 50 g juodojo šokolado.

Į dubenį persijojame miltus su druska, įmaišome cukrų. Prikaistuvyje ant nedidelės ugnies kaitiname sviestą, vandenį ir pieną. Kai tik sviestas ištirpsta, ugnį padidiname ir viską užviriname. Tada suberiame miltų mišinį, nuimame nuo ugnies ir  greitu judesiu viską išmaišome kol tešla atsiskirs nuo prikaistuvio kraštų ir susiformuos į švarų kamuolį. Šiukštu negalima tešlos permaišyti, nes ji taps aliejuota. Kai tik tešla tampa vientisa ir glotni, nustojame maišyti ir paliekame ją 10-15 minučių atvėsti. Atskirame inde išplakame kiaušinius. Plakinį šaukštą po šaukšto dedame į atvėsintą tešlą ir visą laiką tvirtai bei energingai maišome. Tešla turi būti glotni ir blizgi. Ją sukrečiame į konditerinį maišelį ir ant skardos ištiestos kepimo popieriumi, išspaudžiame pyragėlius.
Čia pravers viena gudrybė. Kadangi popierius mėgsta nepriglusti prie kepimo skardos, o norint gražiai išspausti profitrolius, to reikia, su konditeriniu maišeliu išspaudžiame po lašą tešlos visuose keturiuose skardos kampuose ir tada uždedame bei priklijuojame kepimo popierių. Jis skardoje tvirtai laikosi, todėl galime formuoti profitrolius.
Pyragaičius kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių 10 minučių. Tada temperatūrą sumažiname iki 190 laipsnių ir dar kepame 15-20 minučių kol kol tešla taps traški ir auksinės spalvos. Iškeptus pyragėlius atvėsiname ant grotelių.
Kremui varškę pertriname ir sumaišome su grietinėle, cukrumi ir citrinos sultimis. Konditerinio maišelio pagalba pripildome profitrolius. Garų vonelėje išlydome šokoladą ir juo papuošiame pyragėlių viršūnėles.
Skanaus!

3 komentarai: