2013-12-01

Duonos ir obuolių keksiukai su spanguolėm

Paskutinį kartą tinklaraštyje rašiau prieš tris mėnesius. Tada supratau, kad grįžtantis darbų sezonas pareikalaus atsitraukti nuo rašymo, bet net neįtariau, kad čia neištarsiu nei žodžio visą rudenį. Išties darbai prispaudė, nepasigailėjo, dėl to ir teko apleisti rašymą. Visai kas kita, kalbant apie gaminimą. Per tą laiką tieeek naujų ir patikrintų receptų prisirinko, kad kol dabar visus čia sukelčiau, turbūt ir pavasaris ateitų :D Kartais aplankydavo mintys, kad reikia pasistengti ir perkelti nuotraukas su receptais, bet vėl užplaukdavo dvejonės ir liūdesys, kad gal čia niekam neįdomu ir niekas neskaito... Mano tinklaraščio peržiūrų skaičius privertė truputį kilstelėti nosį, bet ir vėl pagalvojus, pasitarus su savimi, nusprendžiau, kad vis tik išbandytus receptus sukelsiu kada nors vėliau, o dabar noriu grįžti su nauja jėga...
Tai kol kas tiek skundų, noriu pradėti linksmesne gaidele ir pasakyti, jog jau galima oficialiai skelbti žiemos jos švenčių laukimo pradžią! Ne tik šiaip, apsidairius parduotuvėje ir pamačius, kad čia stovi Kalėdų seneliai ir papuoštos eglutės, bet atsivertus kalendorių, kuriame jau išaušo gruodžio 1-oji. Ko gero, ne vienas sutiks su manimi, jog dabar žiemos šventės yra per daug sukomercintos, pompastiškos. Dėl to visada ypatingą simpatiją jaučiau tokioms Kalėdoms, apie kokias pasakoja mūsų tėvai, seneliai, proseneliai... Tikrai liūdžiu, kad negalėjau pati to pajusti, užtat bandau į jas įsijausti žiūrinėdama senus atvirukus ir iliustracijas.

Šeima, ramybė, jaukumas - tai patys ryškiausi senųjų Kalėdų akcentai. Ir aš giliai širdyje tikiu, jog kada nors tokios Kalėdos sugrįš. 

Taigi, prasidėjęs Adventas, kasmet man reiškia, jog jau galima "įsijungti" Kalėdų laukimo nuotaiką: pradėti pakuoti dovanas artimiesiems, rinkti dainas Kalėdiniam playlistui, apgalvoti namų dekoravimo idėjas, ir, be abejo, planuoti Kalėdinio stalo meniu. Visą gruodį iki pat švenčių stengiuosi domėtis naujais receptais, gaminti, ragauti, spręsti, kuo būtinai reikės nustebinti šeimą ir draugus. Ir šiais metais ne išimtis - Kalėdinių patiekalų sąrašas su kiekviena diena vis ilgėja, tik spėk gaminti... Kadangi man dienos bėga tiesiog šviesos greičiu, nesistebėčiau, kad visko galiu ir nespėti. Bet tuos pačius įdomiausius, esančius sąrašo viršuje, privalau išmėginti ir sėkmėmis/nesėkmėmis pasidalinti čia.
O pradėsiu nuo ypatingų keksiukų/pudingo. Į juos sudėjau , ko gero, pačius kalėdiškiausius ingredientus: cinamoną, obuolius, spanguoles, medų. Rezultatas buvo, sakant kolegės žodžiais (nes visus išnešiau į darbą) "super geras". Minkštučiai, drėgni, su švelniais obuoliais ir išraiškingo skonio spanguolėmis. Tikrai verti bent jau antrosios Kalėdų dienos, kai po sočių pirmosios dienos vaišių norisi ko nors lengvesnio. Rekomenduoju pabandyti, nepavykti negali!


Reikia:
  • 8 riekių forminės sumuštinių duonos,
  • 4 didesnių obuolių,
  • 4 kiaušinių,
  • 100 g medaus,
  • 350 ml pieno.
  • 30 g sviesto,
  • 50 g cukraus,
  • 2 a.š. cinamono,
  • 0,5 a.š. maltų gvazdikėlių,
  • 1 nutarkuotos citrinos žievelės,
  • 1 citrinos sulčių,
  • 150 g džiovintų spanguolių.

Sumuštinių duoną supjaustome kubeliais, užspaudžiame citrinos sulčių paliekame, kad duona suminkštėtų. Spanguoles užpilame karštu vandeniu, kad apsemtų ir paliekame išbrinkti. Vandenį nupilame. Nuluptus obuolius taip pat susmulkiname kubeliais. Į puodą dedame sviestą, ant viršaus suberiame obuolius, pabarstome cukrumi, cinamonu, gvazdikėliais, viską pamaišome ir kaitiname kol obuoliai ims karamelizuotis. Į dubenį mušame kiaušinius ir gerai išplakame iki purių putų. Supilame šiek tiek pašildytą, kad suminkštėtų, medų, pieną, išplakame šluotele. Į didelį dubenį sudedame duonos kubelius, užpilame karamelizuotus obuolius, spanguoles, citrinos žievelę, supilame skystąją masę ir viską lengvai išmaišome. Tešlą padalijame į keksiukų formeles ir kepame 190 laipsnių orkaitėje iki 30 minučių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą