2013-12-08

Vatikano duona


Tai pyragas, apie kurį, ko gero, sklando daugiausiai istorijų ir pasakojimų. Pristatyti nereikia - tai Vatikano duona (kuri, bent jau mūsų namuose virtusi pyragu). Ją gaminant reikia dalintis - dalį paruoštos tešlos iškepti patiems, o tris dalis išdalinti trims geriems žmonėms. Tačiau kepti galima tik vieną kartą gyvenime. Valgyti turi visa šeima kartu ir valgant reikia sugalvoti po norą. Yra sakoma, kad norai išsipildo. Dabar gal ir juokingai skamba, kad duonelė gali nešti laimę ar išpildyti svajones, tačiau pats dalijimasis - labai graži tradicija. Ir prieš Kalėdas, manau, pats laikas pasidalinti šiuo gėriu su artimaisiais.
Viskas, ko reikia - turėti jau paruoštos tešlos. Tiesą sakant, tikrojo jos recepto taip ir nežinau. Teko skaityti įvairių interpretacijų, jog tešlai pagaminti reikia tų pačių produktų, kaip ir užmaišymams, bet aš nebandžiau, tad negaliu pasakyti, ar tai tiesa. Pirmą kartą šio raugo gavome kai dar buvau labai maža, bet tada mama nežinojo, ką su juo daryti ir apskritai, kas tai yra, tad vos gavusi ir užauginusi iškepė visą vienu metu... Dėl to daug metų gailėjomės ir vis ieškojome, kas nepasielgė taip neapgalvotai, ir kas galėtų padovanoti puodelį raugo. Antrą kartą jo gavome prieš keletą metų iš tetos. Ir turime iki šiol. Išduosiu mažą paslaptį - jei tik gausite šio raugo ir keletą kartų iškepus jis atsibos, puodelį raugo atidėkite ir palikite šaldiklyje. Kai užsimanysite - išsiimkite, atšildykite ir auginkite.

10 dienų receptas, jeigu turite Vatikano duonos raugo:
  • 1 diena. Raugą dedame į didelį indą, nes po kelių dienų tešla taip išbujos, jog gali išlipti per kraštus. Ne kartą ryte atsikėlus teko rasti išbėgusią tešlą, todėl dabar visada pilu į 3l stiklainį. Palikti šiltai.
  • 2, 3, 4 dienas pamaišome mediniu šaukštu.
  • 5 dieną pamaitiname: 1 stiklinė miltų, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė pieno.
  • 6, 7, 8 dieną pamaišome mediniu šaukštu.
  • 9 dieną pamaitiname: 1 stiklinė miltų, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė pieno.
  • 10 dieną dalį raugo atskiriame. O likusią kepame.

10 dienai reikės:
  • 3 kiaušinių,
  • 2 st. miltų,
  • 1 st. aliejaus,
  • 2 a.š. kepimo miltelių,
  • aguonų (kiek norisi).

Kiaušinius išsukame su cukrumi, pamažu supilame aliejų, įsijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Šią masę sumaišome su raugu, suberiame nuplikytas aguonas, visą išsukame. Tešlą supilame į kepimo formą ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių.

Man šis pyragas skaniausias su aguonomis. Tada jis tampa toks žiemiškas, ir toks Kalėdiškas. Todėl jį ir kepu tik žiemą. Galima įdėti ir kitokių priedų: razinų, džiovintų ar šviežių vaisių, riešutų. Įdėjus linų sėmenų ar saulėgrąžų, turėtume tikrų tikriausią duonelę, pavyzdžiui, Kūčių stalui. :)


2 komentarai:

  1. Kažkada kepiau Vatikano duoną,tai man ji nesukėlė didelių simpatijų, bet žiūrėdama į šias Tavo nuotraukas, galvoju, kad visai vėl norėčiau išsikept :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad nuotraukos tokias emocijas sukelia :))) Raginu išsikepti, jei tik turėtum iš kur gauti raugo (o jei ne, pabandyk, kaip minėjau, pasigaminti iš užmaišymams skirtų produktų. Man ir pačiai įdomu, koks rezultatas) :)

      Panaikinti