2013-08-24

Karamelizuotų slyvų ir varškės pyragas


Kaskart rašant naują įrašą į tinklaraštį, aplanko liūdesys ir žinojimas, kad kartu su rudeniu grįžtantis darbų sezonas, privers daugiau dėmesio skirti savo pareigai - darbui (be abejo, ir šeimai) ir mažiau pomėgiams - gaminimui. Kad ir kaip to nenoriu. Tad kol galiu - naudojuosi proga, ir toliau lepinu savo šeimą, draugus...
Šįkart pyragas iškeliavo į vyro darbą. Tiesa, ne visas. Pasilikau ir sau gabalėlį paragavimui vien dėl to, kad galėčiau įvertinti kepinį ir pasidalinti savo nuomone. Kas be ko, draugai - geriausi ragautojai, tačiau kartais nervina, kai vietoj to, kad pasakytų objektyvią nuomonę, kas ne taip ar ko trūksta, tik linkčioja galvomis "labai skanu, viskas gerai". Taigi, man pačiai šis pyragas pasirodė labai drėgnas, gaivus, slyvos čia suteikia malonios rūgštelės. Gal kitą kartą tik varškę pakeisčiau kreminiu sūriu, pavyzdžiui, rikota, o klasikinius sausainius - šokoladiniais. Išeitų nuostabus sūrio pyragas.


Pagrindui:
  • 260 g sausainių,
  • 60 g sviesto.

Slyvų sluoksniui:
  • 500 g slyvų,
  • 70 g rudojo cukraus,
  • 1 v.š. vanilinio cukraus,
  • 30 g sviesto.

Varškės sluoksniui:
  • 500 g pertrintos varškės,
  • 200 g grietinėlės,
  • 100 g cukraus,
  • 2 v.š. vanilinio cukraus,
  • 2 kiaušinių,
  • 3 v.š. miltų,
  • 1 a.š. kepimo miltelių.

Pagrindui sutrupinti sausainius (aš netryniau iki visiškų trupinių, liko ir stambesnių gabalėlių), išlydyti ir supilti sviestą, viską gerai išmaišyti. Gautą masę suslėgti į kepimo formą atsegamais šonais.
Slyvas nulupti (nebūtina, bet asmeniškai man nepatinka įvairių vaisių žievelės kepiniuose), perpjauti per pusę ir išimti kauliukus. Keptuvėje išlydyti sviestą, sudėti slyvas, ant viršaus suberti cukrų ir kaitinti viską kol slyvos ims karamelizuotis. Atvėsinti. Nupilti skystį, o vaisius išdėlioti ant sausaininio pagrindo.
Į varškę supilti cukrų, grietinėlę, gerai išplaktus kiaušinius. Įmaišyti miltus ir kepimo miltelius. Varškės įdarą paskleisti ant slyvų, ant viršaus užpilti du, tris šaukštus nuo slyvų nupilto skystimo. Pyragą kepti 170 laipsnių orkaitėje 40 minučių. Prieš patiekiant, palaikyti  šaldytuve, kad pilnai sutvirtėtų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą