2013-07-08

Tortas "Advokatas"


Tikrai nežinau, kodėl šio torto pavadinimas būtent "Advokatas". Galbūt dėl to, kad tiek į biskvitą, tiek į pertepimą dedamas palyginti nemažas kiekis alkoholio?
Jo man teko ragauti kažkada... seniai seniai prieš šimtą metų, kai dar valgydavau saldumynus. Ir tik dabar, ieškodama naujų ir dar neišbandytų tortų receptų internete, užmačiau šį. Gaila, tebuvo tik užuomina, nei nuotraukos, nei recepto. Mano nusivylimui, net jokiame lietuviškame tinklaraštyje neradau tikrojo šio torto recepto, o ir užsienietiškuose radau tik vieną ir tą patį, kuriuo ir pasiklioviau. Tiesa, ne aklai. Gal ir nusižengdama, bet tortą modifikavau pagal save. Nurodymai recepte, tiesiog iškeptą biskvitą aptepti plakta grietinėle ir ant viršaus apipilti kiaušininiu likeriu, man pasirodė keistoki. Todėl aš dariau tradicinį tortą - biskvitą perpjoviau į tris dalis ir pertepiau kremu. Iškepęs biskvitas taip pat pasirodė gal kiek sausokas, todėl nusprendžiau, jog nepakenks jį aplaistyti sirupu. Biskvitus pertepiau ne viena grietinėle, o ją maišiau su likeriu. Žodžiu, galutinis variantas - tortas "Advokatas" su mano improvizacija. :)


Bet drįstu sakyti, kad improvizacija pavyko. Iškepusi negalėjau neparagauti (kas yra labai, LABAI keista :D ), bet galbūt suvalgyti gabalėlį mane traukė senieji prisiminimai?.. O turiu pasakyti, kad paragavus tie prisiminimai sugrįžo. Tortas tokio pat sodraus ir turtingo skonio, kaip prisimenu. Biskvitas (nepaisant mažų nesklandumų) tikrai patiko - jaučiasi ir šokolado, ir romo skonis. Pertepimas taip pat netradicinis. Tas kiaušininis likeris grietinėlei suteikia tokio... neįprasto skonio. Išties sunku apibūdinti :D Kad suprasti apie ką kalbu, reikia paragauti. Tiesa, vienas pastebėjimas - porą dienų pastovėjęs tortas yra kur kas skanesnis, nei šviežias ar pabuvęs vos keletą valandų. Matyt per laiką jis "bręsta" ir atsiskleidžia visi skoniai. Todėl valią ugdyti tikrai verta! Viską apibendrinant turiu pasakyti, jog tortui dedu riebų pliusą su štampu "kartotinas" ir tikrai siūlau išbandyti. :)


Torto biskvitui reikės:
  • 6 kiaušinių,
  • 80 g cukraus,
  • 80 g sviesto,
  • 25 g vanilinio cukraus,
  • 180 g maltų migdolų,
  • 100 g juodojo šokolado,
  • 1 a.š. kepimo miltelių,
  • 1 v. š. romo.

Kremui:
  • 600 ml 35 % grietinėlės,
  • 100 g kiaušininio likerio "Advocaat",
  • 2 v. š. cukraus,
  • 2 v. š. citrinos sulčių. 

Biskvitų sulaistymui: 
  • 150 ml virinto šalto vandens,
  • 1 v. š. cukraus,
  • 1 v. š. brendžio.

Kambario temperatūros sviestą gerai išsukti, kad taptų purus. Suberti vanilinį ir paprastą cukrų, viską permaišyti. Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Nuolat sukant sviestą su cukrumi, po vieną įmaišyti kiaušinių trynius. Migdolų miltus sumaišyti su kepimo milteliais, suberti į sviestinę masę. Šokoladą išlydyti garų vonelėje ir taip pat supilti į tešlą, ten pat supilti ir romą. Viską išmaišyti. Kiaušinių baltymus standžiai išplakti (kad apvertus indą, baltymai nekristų). Atsargiai ir neskubant, vieną šaukštą po kito, baltymus įmaišyti į visą tešlą. Ją supilti į kepimo popieriumi ištiestą formą (naudojau 22 cm skersmens), jeigu reikia, palyginti paviršių. Biskvitą kepti 175 laipsnių orkaitėje apie 60 minučių (iki sauso pagaliuko). Palikti atvėsti.
Atvėsusį biskvitą perpjauti į tris dalis ir kiekvieną jų sulaistyti sirupu.
Kremui plakti grietinėlę, kol ji pradės putoti, tada suberti cukrų, citrinos sultis ir vėl plakti iki tirštumo. Dalį grietinėlės (maždaug stiklinę) pasilikti papuošimui. Į likusią supilti likerį, išmaišyti.
Surinkti tortą: ant padėklo dėti biskvitą, užtepti kremo, vėl dėti biskvitą, užtepti kremo, uždėti paskutinį biskvitą. Ant jo užtepti baltą grietinėlę, išlyginti paviršių, šonus ir papuošti. Pastatyti į šaldytuvą keletui valandų, kad sutvirtėtų. Aš gaminau vakare, per naktį palaikiau šaldytuve ir prapjoviau tik rytojaus rytą.
Skanaus!

3 komentarai:

  1. Senai, kai su broliu abu dar studijavom teisę, tėtis kažkada baisiai patenkintas grįžo namo. Sakau: Kas yra? Sako: Pažiūrėkit kokį tortą nupirkau. Pažiūrėjom - Advokato. :D Jam atrodė, kad labai gerai išrinko, nes gi pavadinimas vien koks :D
    Aš kaip suprantu, advokatu jis vadinasi, nes naudojamas olandiškas kiaušininis likeris Advocaat. O pas mus būna to likerio pirkti?
    Gražiai papuoštas tortukas, tikiu, kad ir skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kokia smagi istorija, Vita :) Ir kaip tas tortukas, ar skanus buvo?
      O Advocaat likerio tikrai būna, aš radau net maximoje :)

      Panaikinti
  2. Kaip nerealiai skaniai pavyko.... :) Ačiū Jums už ši nuostabų receptą. Nustebinau šeimą, dabar reikės nustebinti ir draugus ;)

    AtsakytiPanaikinti