2013-07-02

Pusryčių pyragėliai "Scones"


Scones istorija prasidėjo apie 1500-uosius metus Škotijoje. Čia jie buvo gaminami iš avižų, suformuojamas didelis apskritimas ir supjaustomas į trikampius. Įdarai būdavo įvairūs: nuo pikantiškų (su sūriu, česnaku, kumpiu ar daržovėmis) iki saldžių (su uogomis, vaisias, riešutais, net šokoladu). Suformuoti pyragėliai buvo kepami specialioje keptuvėje (griddle) virš atviros ugnies. Paprastai jie tiekiami dar šilti pusryčiams, rečiau - prie popiečio arbatos.
Laikams keičiantis, pasikeitė ir šių pyragėlių kepimo tendencijos. Dabar jie tapo jau nebe pusryčių pyragėliais, o veikiau, desertu ir yra gaminami nebe iš avižų, o iš miltų, cukraus, sviesto, kiaušinių ir kitų priedų. Formų taip pat būna visokių: apvalių, trikampių, keturkampių... Tai priklauso nuo šeimininkės noro. Apskritai, yra sakoma, jog kiekviena šeima turi savo saugomą ir branginamą receptą, kuriuo kiekvieną kartą vadovaujasi. Dėl to ir man ieškoti recepto buvo kiek keblu, nes visur radau skirtingus. Tačiau po keleto bandymų atradau patį pačiausią, kurį visada naudosiu ir galbūt tai bus tas mano šeimos receptas, perduodamas iš kartos į kartą. :)
Na, o pyragėliai - išties labai skanūs jau patys iš savęs. O grietinėlė ir avietės juos padaro dar ypatingesnius. Išorėje jie tvirti, trapūs, tačiau viduje purūs ir minkšti. Tikrai rekomenduoju!


Reikės:
  • 260 g miltų,
  • 60 g sviesto,
  • 120 ml pieno,
  • 75 g cukraus,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 a.š. kepimo miltelių,
  • žiupsnelio druskos.

Miltus persijoti su kepimo milteliais, į tą patį indą suberti druską, cukrų ir viską išmaišyti. Sudėti gabalėliais supjaustytą sviestą ir viską mikliai maišyti bei trinti, kol sviestas dings miltuose, ir viskas panašės į smėlį. Miltuose padaryti duobutę, supilti pieną, išplaktą kiaušinį ir vėl lengvai maišyti, kad viskas sukibtų, tačiau per daug neminkyti. Jeigu tešla pernelyg limpa prie rankų, įdėti šiek tiek miltų. Kai tešla taps vientisa ir sukibusi, ją paimti ir rankomis priploti prie miltuoto paviršiaus, kad būtų maždaug 2-3 cm storio. Stikline arba formele išspausti apskritimus. Juos perkelti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti 200 laipsnių temperatūros orkaitėje 12-15 minučių, kol iškils ir parus. Atvėsinti ant grotelių.
Atvėsusius perpjauti perpus ir pertepti norimu kremu. Aš pertepiau plakta grietinėle ir šviežiomis avietėmis.
Skanaus!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą