2013-07-24

Prancūziška česnakinė baguette


Batonus, bandeles su česnakiniais įdarais mėgstam labai. Parduotuvėse juos perkam taip pat dažnai. Bet tik šiandien susimąsčiau, kad pirkti visai nebūtina, juk tereikia vos keleto produktų, kad galėtume juos pasigaminti namuose. Galbūt kažkas sakys, kad "kam vargintis, juk nuėjai, nusipirkai, jokio vargo, jokių rūpesčių". Bet, aš manau, kad pirktas maistas neprilygsta namuose gamintam. Pats gamindamas, žinai, ką įdedi (tuo tarpu perkant nežinai kokių "sveikų" priedų pridėta), gali pakoreguoti skonį pagal save (kai nusipirkto gaminio skonio jau nebepakeisi), o dažnai dar ir pigiau gaunasi.
Taigi, šiandien nieko nelaukdama nuo pačio ryto kibau į darbus ir jau pietums turėjome puikų garuojantį batoną su česnakiniu įdaru. Ir tikrai nemeluoju - maniškis nė iš tolo nenusileidžia tokiems batonams, pardavinėjamiems Maxima ar Iki parduotuvėse. Traški plutelė, minkštas ir purus vidus - viskas kaip priklauso prancūziškai baguettei. Tikiu, kad ir be jokio įdaro išeitų puikus batonas įprastinei duonai pakeisti. Yra tik vienas minusas - labai greit kažkur dingsta... dėl ko, įsivaizduoju, artimiausiu metu teks kartoti!


Nors ir šiaip čia nėra labai daug sunkaus bei varginančio darbo, bet yra alternatyva nuolat skubantiems, kuriems visas tas tešlos minkymo ir kildinimo procesas kelia nemalonius pojūčius. Paprasčiausiai galima parduotuvėje nusipirkti ilgą prancūzišką batoną, jį keliose vietose įpjauti, įkrėsti česnakinio sviesto ir iškepti. Na, o norintiems super greito rezultato - batoną supjaustyti riekėmis, aptepti įdaru ir pakepti orkaitėje keletą minučių. Gausis tokie puikūs skrebučiai-užkandėlės. Bet visgi aš lieku prie savo nuomonės, jog darbo nuo a iki z (nuo tešlos minkymo iki iškepimo) rezultatas yra pats gardžiausias!

Baguette reikės:
  • 500 g miltų,
  • 250 ml  šilto vandens,
  • 20 g šviežių mielių,
  • 2 š. aliejaus + 2 š. aliejaus (tyro alyvuogių),
  • 1 a.š. cukraus,
  • 2 a.š. druskos,.

Įdarui reikės:
  • 100 g sviesto,
  • 5 skiltelių česnako,
  • smulkintų mėgstamų prieskonių (naudojau krapus, petražoles, raudonėlius)
  • druskos.

Į kūno temperatūros vandenį sudedame cukrų ir sutrupiname mieles, jas gerai šaukštu ištriname. Supilame aliejų, druską ir po truputį mišant pilame miltus. Kai visi miltai supilti ir maišyti neina, pradedame rankomis minkyti tešlą. Ją minkome ilgai, kol taps vientisa ir nelipni. Įdedame į plastikinį dubenį, viršų patepame aliejumi (to reikia, kad kylant tešlai nesusidarytų plutelė), uždengiame drėgnu rankšluosčiu ir padedame šiltai, kad kiltų.
Tuo metu pasiruošiame česnakinį įdarą. Sviestą palaikome kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Į jį įspaudžiame česnaką, sudedame druską, žoleles ir viską gerai išsukame.
Greičiausiai tešla jau pakilo. Ją perminkome ir šįkart jau suformuojame batonus (man gavosi 3 nedideli), juos sudedame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos, batonuose padarome įstrižas įpjovas ir padedame kilti. Kai batonai pakyla, juos pašauname į 220 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame maždaug 15 minučių. Po 15 minučių, batonus išimame, peiliu dar kartą įpjauname pažymėtas vietas ir į kiekvieną pjūvį įkrečiame pasigaminto česnakinio sviesto. Batonus vėl dedame į orkaitę ir šįkart kepame 10-15 minučių, gali prireikti ir daugiau laiko - tai priklauso nuo kepinio dydžio. Iškepusius atvėsiname ir ragaujame. Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą