2013-07-22

Trupininis vyšnių pyragas


Apsilankymai kaime visada išeina į naudą. Kiekvieną kartą parsivežame pilną bagažinę įvairiausių gėrybių: nuo pieno produktų iki šviežių daržovių, vaisių, uogų. Kaip gera gaminti iš jų maistą ir valgyti žinant, kad kiekvienas augaliukas prižiūrėtas bei puoselėtas su meile, augintas natūraliai, be jokių chemikalų. Šįkart vizitas kaime nebuvo išskirtinis - tėveliai pridėjo daaaug (sakydama "daug", turiu galvoje TIKRAI DAUG) šviežių uogų. Grįžusi namo, žiūrėjau į jas nustėrusi ir nevilties apimtomis akimis, nežinodama ką daryti ir nuo ko pradėti. Draugės skambutis "Rytoj užsuksiu į svečius" mane iš karto prablaškė, taigi pradėjau nuo vyšnių pyrago.


Pyragas, kaip ir tikėjausi, gavosi saldžiarūgštis, su švelnia vaškės natele. Todėl nesaldžių, gaivių kepinių mėgėjams tikrai turėtų patikti. Kitą kartą kažko keisti jame taip pat nesiryžčiau, nes, mano manymu, čia viskas labai puikiai dera. Gal tik vyšnių dėčiau daugiau.
Aš kepiau nedidelėje 22 cm skersmens skardelėje su atsegamais šonais, taigi pyragas gavosi nedidukas, bet pakankamai aukštas. Galima kepti didesnio skersmens formoje, tada pyragas gautųsi plokštesnis, bet didesnis. Tai yra kiekvieno pasirinkimas.


Tešlai reikės:
  • 200 g sviesto,
  • 180 g cukraus,
  • 2 kiaušinių,
  • 1 a.š. kepimo miltelių,
  • 500 g miltų (gali prireikti ir daugiau).

Įdarui reikės:
  • 500 g varškės,
  • 2 š. cukraus + 2 š. cukraus,
  • 1 š. vanilinio cukraus,
  • 2 kiaušinių,
  • šviežių vyšnių (pagal skonį, aš sudėjau gal 300 g).

Kambario temperatūros sviestą gerai ištriname su cukrumi. Po vieną įsukame kiaušinius, gerai išmaišome. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir viską pamažu sijojame į sviesto masę, maišome. Kai maišyti taps neįmanoma, pradedame minkyti tešlą. Jeigu tešla gavosi pakankamai skysta/minkšta, įdedame dar truputį miltų, tačiau nepadauginame. Aš manau, jog geriau įdėti per mažai, nei per daug (padauginus miltų, tešla išeis kieta, o iškepusi bus neskani, sunkiai įkandama). Užminkytą tešlą suformuojame į rutulį, įvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame šaltai, kol ruošime įdarą.
Įdarui gerai ištriname varškę su 2 š. cukraus, vaniliniu cukrumi ir kiaušiniais. Vyšnias gerai nuplauname, nusausiname, išimame kauliukus.
Atšalusią tešlą padaliname į dvi dalis - vieną didesnę sunaudosime pagrindui, mažesniąja viską uždengsime. Taigi, didesnę tešlos dalį galima iškočioti ir įtiesti į kepimo formą, tačiau aš dariau paprasčiau - gnybiau po gabalėlį tešlos ir mečiau į skardą, išklotą kepimo popieriumi, kad pasidengtų dugnas. Ant viršus paskleidžiame varškės masę, užberiam vyšnias ir užbarstom cukrumi, viską padengiam likusia tešla. Pyragą kepam 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Prieš patiekiant geriausia atvėsinti.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą