2013-06-24

Citrininis Tiramisu

 

Su itališku desertu Tiramisu pirmą kartą susipažinau jo receptą radusi Beatos knygoje. Tiesa, prieš tai teko apie jį girdėti, bet ragauti - ne. Tad smalsumo vedama pabandžiau pasigaminti pati ir...buvau išties nustebinta, kiek nedaug laiko ir jėgų atima jo gaminimas. O skonis - sodrus, tačiau lengvas, nepasunkinantis ir gaivus. Po to pirmo pabandymo Tiramisu tapo mano koziriu - ruošiau jį kokį šimtą kartų draugų susibėgimams, giminių baliams, gimtadieniams... Ir visi valgytojai likdavo patenkinti. Bet, kaip žinia, aš nemėgstu užsistovėti vietoje ir vis nekantrauju išbandyti ką nors naujo. Taigi, nors tikrasis Tiramisu daromas su kakava, sausainiai mirkomi kavos ir romo (ar brendžio) sirupe, šįkart aš nusprendžiau kiek nusižengti šiai taisyklei. Savąjį Tiramisu gaminau su citrinom. Tortukas gavosi saldžiarūgštis, tiesiog tirpstantis burnoje, todėl tikrai patiktų tiems, kurie pirmenybę teikia gaivesniems, nesaldiems tortams. Apskritai, patiktų visiems!


Įprasta tortą Tiramisu matyti kvadrato ar stačiakampio formos, tačiau aš jį dariau 26 cm skersmens apvalioje, atsegamais šonais tortinėje.
Papuošimais tikrasis Tiramisu taip pat nepasižymi - paprastai jo viršus dosniai apibarstomas kakava, kartais papuošiamas šokolado drožlėmis ar lašeliais. Todėl ir aš nenorėjau perkrauti. Tortą apibarsčiau damų pirštelių trupiniais, išdėliojau džiovintų ananasų kubelius ir citrinos gabalėlius. Tačiau tai priklauso nuo kiekvieno noro, galimybių ir fantazijos. Kukliai, tačiau dailiai atrodo tiesiog trupiniais padengtas viršus.

Biskvitui ir kremui reikės:

  • 300 g cukruotų biskvitinių sausainių "Damų piršteliai",
  • 500 g Mascarpone sūrio,
  • 4 kiaušinių,
  • 4 š. cukraus,
  • 1 a.š. vanilinio cukraus,
  • 1 a.š citrinų ekstrakto.

Sirupui:
  • 3 citrinų,
  • 4 š. cukraus,
  • 300 ml vandens,
  • 2 š. citrinų likerio.

Išvirti sirupą: smulkia tarka nutarkuoti 2-jų citrinų žieveles ir jas atidėti į šalį (naudosime gamindami kremą). Citrinas supjaustyti, sudėti į puodą su verdančiu vandeniu, suberti cukrų ir virti 15-20 minučių, kol citrinos suminkštės. Sirupą ataušinti. Išspausti dar vienos citrinos sultis, jas supilti į sirupą, ten pat supilti ir likerį, viską išmaišyti.
Kremo gaminimas. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų ir elektriniu plakikliu išplakti su cukrumi bei vaniliniu cukrumi (aš plakiau ne mažiau kaip 5 minutes). Į šią masę sudėti maskarponę, citrinų ekstraktą, nuo sirupo likusias nutarkuotas žieveles ir vėl viską paplakti, kad tryniai susimaišytų su sūriu. Atskirai išplakti baltymus iki baltų, standžių putų. Vieną šaukštą po kito baltymus atsargiai įmaišyti į trynių ir maskarponės kremą. Neplakti per daug, kad baltymai nesukristų.
Sluoksniuoti tortą: imti sausainį, pamerkti jį į sirupą kelioms sekundėms iš vienos, kelioms sekundėms iš kitos pusės, dėti į paruoštą indą. Taip išmirkytais sausainiais iškloti indo dugną, ant viršaus užtepti maždaug pusę kremo. Dėti antrą sluoksnį mirkytų sausainių ir užkloti likusiu kremu. Tiramisu bent 5-6 valandoms dėti į šaldytuvą, o geriausia palikti per naktį ir tik kitą dieną skanauti.
Atšalusį tortą papuošti pasitarus su fantazija. Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą