2013-04-25

Vištienos blauzdelės obuolių sultyse



Mano pats mėgstamiausias vištienos paruošimo būdas! Paprastas, greitas, bet labai labai puikus. Ir, sakyčiau, paplitęs mano giminėje, kadangi tiek aš, tiek mano mama, tiek teta ir pusseserė jau n metų esame įsikandę šį būdą ir kol kas neteko atrasti nieko puikiau. Galbūt su obuolių sultimis galėtų varžytis taip pat paplitęs marinavimo būdas - su medumi ir garstyčiomis, tačiau ten vištiena gaunasi lipni ir salstelianti, o ši - saldžiarūgštė. Tad šiuos du skirtingus skonius, manau, nelabai galima lyginti tarpusavyje. :)
Kaip jau minėjau, vištiena gaunasi saldžiarūgštė, labai labai minkšta, tiesiog tirpstanti burnoje, su nuostabiai apskrudusia, tačiau šiek tiek karamelizuota odele (kuri, bent jau man, yra skaniausia dalis). Pasakiškai skanu!


Reikia:

  • Vištienos (sparnelių, blauzdelių arba galima kepti visą vištą - kaip norite, aš kepiau 8 kulšeles),
  • 1 litro obuolių sulčių (tobula - naminės, tiesą sakant, su pirktinėmis iš popierinių pakelių net nesu bandžiusi, bet kažkodėl galvoju, kad bus per saldu...),
  • 3 skiltelių česnako,
  • 1-2 š. kmynų,
  • kario prieskonių mišinio,
  • 5 pipirų mišinio,
  • druskos,
  • poros šakelių čiobrelių,
  • poros šakelių rozmarino.

Vištienos gabalėlius nuplauname ir nusausiname. Apibarstome prieskoniais, kmynais, smulkintu česnaku, sumetame prieskonine žoleles ir viską gerai ištriname, "išmasažuojame". Prieskoniuotą vištieną paliekam bent keletui valandų marinuotis. Aš visada šį darbą atlieku iš vakaro, per naktį višta marinuojasi, o kitą dieną kepu.
Taigi, kitą dieną vištieną sudedame į aliejumi išteptą skardą ir užpilame obuolių sultimis. Stengiamės, kad sulčių patektų ant kiekvieno gabalėlio. Geriausia, kad vištiena tiesiog būtų apsemta sultimis. Skardą pašauname į 200 laipsnių orkaitę ir kepame apie valandą. Jei mėgstate traškesnę vištieną, į pabaigą kepimo nupilame sultis (tačiau neišpilame - bus puikus padažas) ir dar kepame apie 10 min be nieko.

Patiekiant vištieną apšlakstyti likusiomis sultimis vietoj padažo. Mes valgėme su ryžiais ir morkų salotomis, kurias dariau taip: sutarkavau morkas, įdėjau džiovintų slyvų, paskaninau druska, pipirais ir išmaišiau su majonezu. Morkų ir slyvų derinys - tobulas. Salotos puikiai tiko prie vištienos. Siūlau ir jums pasigaminti tokius pietus. :)


5 komentarai:

  1. Gail, bet as manau galeciau tik pirktines gauti :( kaip gundanciai atrodo tos blauzdeles..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū! Iš tikrųjų, galima pabandyti ir su pirktinėmis, įdomu koks būtų skonis. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, pagaliau radau, kur panaudoti pernykštes obuolių sultis, jos rūgščios, tad niekas nenori jų gert, o čia, manau, bus pats tas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai puikus būdas sunaudoti sultis, kurių niekas nemėgsta :) Skanaus!

      Panaikinti