2013-04-11

Purus abrikosų pyragas


Turėjo būti persikų pyragas. Bet tapo abrikosų pyragu tada, kai pastebėjau, kad parduotuvėje per išsiblaškymą pasičiupau ne konservuotus persikus, o abrikosus. :D
Apie šį pyragą tik patys geriausi žodžiai! Minkštas, purus - tai jaučiasi net jį pjaustant. Beje, su vaisiais įvyko šioks toks kuriozas - išdėlioti ant tešlos viršaus jie... ėmė ir nuskendo į patį dugną, ką pamačiusi šiek tiek nustebau. :D Na, bet ne tame esmė: svečiai sotūs ir laimingi, pyragas išgirtas ir suvalgytas... Viskas puiku. O persikų pyragui, manau, ateis eilė ateityje.


Reikės:

  • Indelio konservuotų abrikosų puselių (apie 500 g),
  • 5 kiaušinių,
  • 200 g cukraus,
  • 2 a.š. vanilinio cukraus,
  • 250 g miltų,
  • 1 kupino a.š. kepimo miltelių,
  • 150 g sviesto.

Gaminimas:

Kiaušinius elektriniu plakikliu išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki potirštės, purios masės. Iš aukštai įsijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, supilame išlydytą ir atvėsintą sviestą, viską atsargiai išsukame. Kepimo indą ištiesiame kepimo popieriumi. Aš naudojau 24 cm skersmens formą. Į ją supilame tešlą, ant viršaus išdėliojame abrikosus (aš puseles dar perpjoviau per pusę). Pyragą kepame 180 laipsnių orkaitėje 40-45 minutes arba iki sauso pagaliuko. SKANAUS!


Naršydama internete neretai pastebiu, kad daug kam nepavyksta biskvitiniai pyragai - tai neiškyla, tai sukrenta. Norėčiau pasidalinti kažkada seniai perskaitytais ir įsidėmėtais Lino Samėno patarimais, kuriais vadovaujantis būsite užtikrinti savo pyrago purumu.

  1. Kepimo milteliai. Vieniems pyragams jų reikia daugiau, kitiems mažiau. Kaip atskirti? Tai priklauso nuo tešlos - kuo ji sunkesnė (pilamas aliejus, dedami džiovinti vaisiai ar kiti priedai), tuo daugiau reikia kepimo miltelių. Biskvitiniam (tokiam, kaip šis pyragas) kepimo miltelių pakanka 1-1,5 šaukštelių. Taip pat kepimo milteliai turi būti švieži, tad visada prieš juos naudodami, patikrinkite galiojimo laiką. Bet svarbiausia - pirmiausia juos sumaišykite su miltais ir tik tada viską persijokite į tešlą.
  2. Soda. Jeigu nepasitikite kepimo milteliais, soda - išbandytas būdas, visada suveikiantis. Prieš naudojant ją tereikia nugesinti - actu, citrinos sultimis, grietine ar kefyru. Svarbu jos nepadauginti, kad pyrage nesijaustų rūgštaus skonio.
  3. Miltai. Biskvitiniuose pyraguose svarbu persijoti miltus. Tai daryti reikia iš aukštai, kad į tešlą patektų kuo daugiau oro.
  4. Kiaušiniai. Dar vienas puikus būdas - gerai, iki standumo išplakti kiaušiniai. Galima plakti atskirai baltymus ir trynius, tačiau tas pats efektas gaunamas naudojant elektrinį plakiklį (tik galbūt laiko daugiau užima, man paprastai prireikia gerų 15 minučių plakimo, kad masė suputotų, patirštėtų ir pabaltų). Taip pat svarbu tešlą, su išplaktais kiaušiniais nepermaišyti, kad neišeitų su jais patekęs oras.
  5. Kepimas. Pyrągą dėkite tik į pilnai įkaitusią orkaitę. Kepdami nedarinėkite orkaitės (bent 20 minučių nuo kepimo pradžios), nes maišantis šaltam ir karštam orui, pyragas taip pat gali sukristi. O dureles atidarius, stenkitės jas uždaryti lėtai, netrenkite. Iškepusio pyrago nepalikite vėsti orkaitėje, būtinai išimkite. 

Tai tiek. Tikiuosi šie patarimai bent kiek padės ir galėsitės mėgautis skaniais bei puriais kepiniais. Sėkmės. :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą