2013-04-21

Mielinės bandelės (su įvairiais įdarais)

Atradau pačią geriausią, pačią skaniausią, pačią minkščiausią - pačią pačią tobuliausią tešlą mieliniams kepiniams, tokiems, kaip bandelės. Pats paruošimas, minkymas - labai paprastas ir greitas, o rezultatas - puikus. Tereikia čia lašelio fantazijos, sugalvoti, ką dėti į vidurį ir išeina nuostabios bandutės, kurios išlieka purios ir minkštos dar keletą dienų po kepimo. Mano favoritai įdarai: dešrelės, varškė, šoninė, džiovinti vaisiai (abrikosai, slyvos, šįkart išbandžiau spanguoles - gavosi maloniai skani rūgštelė bandelės viduje). Tačiau garantuoju, kad ir be jokio įdaro, išeitų puikios bandelės, tinkamos valgyti prie karšto sultinio ar sriubos. Iš tikrųjų, receptas išbandytas -nioliką kartų, ištobulintas iki begalybės, tad pagaliau drįstu juo pasidalinti ir čia :)


Tešlai reikia:

  • 200 g sviesto,
  • 100 g cukraus (su dešrelės įdaru dėti mažiau),
  • 400 ml pieno,
  • 800 g miltų,
  • 50 g mielių,
  • žiupsnelio druskos.

Įdarams:

  • Mažų  dešrelių,
  • džiovintų vaisių,
  • varškės, kiaušinio, cukraus.

Viršui: 

  • Kiaušinio,
  • sezamo sėklų,
  • spalvotų torto pabarstukų,
  • cinamono.


Į kūno temperatūros pieną sudedame trupintas mieles, šaukštą cukraus ir ištriname iki vientisumo. Įberiame kelis šaukštus miltų, kad masė būtų grietinės tirštumo. Viską išmaišome ir paliekame šiltai stovėti, kilti. Per tą laiką ištirpiname sviestą, į jį supilame likusį pieną ir viską užkaitiname (bet ne iki virimo), atvėsiname. Kai šiek tiek pakyla pirmoji masė, į ją supilame atvėsintą pieno ir sviesto mišinį, suberiame likusį cukrų, druską, po truputį beriame miltus, maišome. Išminkome gana minkštą tešlą, bet tokią, kuri neliptų prie rankų. Ją dedame į dubenį, uždengiame ir paliekame šiltai maždaug valandai.
Iškilusią tešlą perminkome, iškočiojame. Suformuojame bandeles su įdarais, sudedame į skardą, ištiestą kepimo popieriumi ir kepame 200 laipsnių orkaitėje 15-20 minučių, kol taps gražios auksinės spalvos. Pabaigoje kepimo aptepame kiaušinio plakiniu, apibarstome sezamu, cinamonu ar pabarstukais - atitinkamai pagal įdarą.


Tikrai labai labai skanios, kaip jau rašiau, išbandytos n kartų, išragautos įvairių ragautojų ir sulaukę geriausio pripažinimo. Puikiai tinka prie stiklinės pieno, pavyzdžiui prieš miegą, prie puodelio kavos ar prie alaus bokalo (su dešrelėmis), taip pat tinka įsidėti į priešpiečių dėžutę. Laaabai rekomenduoju! :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą