2013-03-29

Dvispalviai sviestiniai sausainiai


Ką bepridurti - klasika. Pavadinčiau, šioks toks garsiųjų kaimiškų sausainių atitikmuo. Šie - minkšti, trapūs, ne per saldūs. Žaismingi. Turbūt kiekviename iš mūsų pažadintų vaiką. Pats tas vakarui su gera knyga ar filmu, bei puodeliu arbatos. Tačiau, kaip jau esu minėjusi anksčiau, mes su vyru nesame saldumynų mėgėjai ir vakarui su filmu geriau sukimšime po picą, negu pyrago gabalėlį ar sausainį. :D Tad visus kepinius reikia kažkaip realizuoti. Šįkart sausainėliai iškeliavo pas mano mieląsias koleges. Atsiliepimai buvo tokie, cituoju: "Nu žinai, labai skanu", "Super, pati kepei? Kvailas klausimas, aišku pati", "Ohooo kokios sraigės!" :D Sraigės...mhm, panašu. Argi nesakiau, kad kiekviename pažadina vaiką? :)


Pilnai skardai "sraigių" reikės:

  • 200 g sviesto (minkšto, kambario temp.),
  • 100 g cukraus,
  • 1 didelio kiaušinio,
  • 400 g miltų,
  • 1 š. kakavos.


Minkštą (jokiu būdu ne lydytą ar bepradedantį tirpti) sviestą gerai ištriname su cukrumi ir kiaušiniu iki purumo. Suberiame miltus ir gerai išminkome tešlą. Ji turi būti ne per kieta, gana lengva, minkšta, tačiau nelimpanti prie rankų. Ją padaliname į dvi lygias dalis. Pirmąją suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą, į antrąją įminkome kakavą. Ją taip pat suvyniojame į plėvelę ir taip pat paliekame šaltai. Abu tešlos rutulius šaldome apie valandą. Atšalusius tešlos rutulius atskirai iškočiojame, stengiamės, kad būtų panašaus dydžio ir formos. Tešlą vis atkeliame nuo paviršiaus ir pamiltuojame, kad nepriliptų. Ant šviesesnės tešlos uždedame kakavinę, kočėlu paspausdami pervažiuojame, kad suliptų ir susukame į ritinį. Peiliu supjaustome ritinį maždaug 0,5 cm skrituliukais, juos išdėliojame į skardą, ištiestą kepimo popieriumi ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 10-12 minučių. Jokiu būdu neimkite jų dar karštų, nes subyrės. Atvėsinkite, nes vėsdami jie sutvirtėja.


2 komentarai:

  1. superiniai sausainukai :) mano močiutė tokius kepdavo.. o dabar kepu ir aš tik receptūra truputį skiriasi

    AtsakytiPanaikinti
  2. Faina, as irgi is savo mociuciu, mamos paveldejau daug receptu :) O del receptu, tai kiekviena seimininke turi savaji, tad nenuostabu, kad skiriasi. :)

    AtsakytiPanaikinti