2013-02-23

Cinamoninio cukraus duona


Šiandien pusę dienos praleidau miltų debesyse, cinamono ir cukraus kvapuose. Bet nebuvo nei minutėlės, kad pasigailėčiau, nes žinojau - skonis turi viską atpirkti. Tą buvau skaičiusi ne viename lietuviškame ir angliškame blog'e. Išties receptų perskaičiau labai daug, o jie visi tokie skirtingi, buvo sunku išsirinkti vieną, pagal kurį gaminsiu, nes rezultato norėjosi pačio geriausio, pavykusio visu 100 procentų ir bijojau, kad gali nepavykti. Tačiau išsirinkau vieną, mieliausiai širdžiai atrodantį. Visgi, kur radau receptą - tikrai nepasakysiu, nepamenu. Bet autoriui(-ei) dėkoju! :*
Žinot, išbandžiusi tikrai nesigailiu ir negailiu praleisto laiko. Minkšta, kvepianti, šiek tiek lipni ir salstelianti duonelė prie puodelio arbatos ar stiklinės šalto pieno - suuuperrr... Tik iškepusią  ir dar šiltą plėšėm lapelis po lapelio, plėšėm, plėšėm...žiūrim - pusės jau nėra. Buvo tikrai skanu, o visi namai pakvipo šildančiu cinamono kvapu.
Deja, ši duonelė turi vieną nelabai malonią savybę - labai greit apdžiūsta, todėl tikrai patariu visą kepalėlį (chi, jei galima taip pavadinti) suvalgyti per vieną-dvi dienas, nes vėliau ir skonis būna ne tas, ir minkštumas, ir kvapas. :)

Duonelei reikės:

  • 300 g miltų (ir daugiau),
  • 2 a.š. sausų mielių,
  • 100 g cukraus,
  • žiupsnelio druskos,
  • 100 ml pieno,
  • 50 ml vandens,
  • 50 g sviesto,
  • 2 kiaušinių.
 
Įdarui:

  • 50 g sviesto,
  • 50 g rudo cukraus,
  • 50 g paprasto cukraus,
  • 3 a.š. cinamono.

Sumaišome visus sausus ingredientus (pirmuosius 4 čia išvardintus) dideliame inde. Puode užkaitiname pieną (užvirti nebūtina), sudedame sviestą ir laukiame, kol jis ištirps. Pieną atvėsiname iki kūno temperatūros ir supilame į miltų mišinį, ten pat supilame ir vandenį bei išplaktus kiaušinius, viską išmaišome. Kai ant šaukšto tešla ima veltis, pradedame minkyti rankomis papildomai įdėdami miltų, jei labai limpa. Suminkome vientisos tešlos rutulį, jį dedame į miltais pabarstytą dubenį ir laikome šiltai kol tešla pakils.
Po geros valandos (man tiek prireikė, kad tešla gerai iškiltų), ją perminkome ant miltuoto paviršiaus ir paliekame kol pasiruošime įdarą. Tuo metu ištirpiname sviestą, kitame inde sumaišome cukrų su cinamonu. Vėl imamės tešlos: ją iškočiojame plonai, ištepame skystu sviestu, visą apibarstome cukraus mišiniu. Tešlą vienodomis dalimis supjaustome juostomis (kokio pločio, priklauso nuo jūsų turimos kekso (duonos) skardelės - pamatuokite jos plotį). Juosteles sudedame vieną ant kitos ir supjausome skersai, kad gautųsi vienodo dydžio kvadratėliai. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, sustatome tešlos kvadratėlius ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 40 min.


Žinot, man internete beieškant vieno ir to pačio tobuliausio recepto, teko visko prisižiūrėti, ir kažkur užmačiau, kad tokiu pačiu principu daromas pyragas su obuolių skiltelėmis. Ir pagalvojau, kad čia tiktų tiek obuoliai, tiek uogos, ar koks kitoks įdaras. Geriau pasukus galvą, būtų galima padaryti ir pikantišką variantą - su mėsyte, sūriu ar daržovėmis. Reikia tik pasitelkti fantaziją.
Bet dabar - štai toks, drįsčiau pasakyti, net Kalėdinis variantas. Tikrai rekomenduoju susirasti laisvesnio laiko savo visos savaitės grafike ir pasigaminti :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą