2013-03-17

Cinamoninės bandelės


Grįžtu su nuostabiausiomis cinamoninėmis bandelėmis! Turbūt nesumeluosiu pasakydama, jog tai yra šiokia tokia šios duonelės http://arbatospertraukele.blogspot.com/2013/02/cinamoninio-cukraus-duona.html variacija, tik kitokiam pavidale. Bet principas tas pats - plėšymas. :D Minkštutės, purutės, su karamelizuota plutele - atitinka visų skonius.
O radau receptą pas mieląją Beatą, tiksliau, naujausioje jos knygoje. Kadangi čia vienas iš tų atvejų, kai recepte nekeičiau nieko (tik į įdarą dėjau šiek tiek daugiau cinamono ir mažiau cukraus), tad nurašysiu viską tiksliai ir aiškiai, kas ir kaip buvo knygoje.
P.S. Kadangi tai mielinė tešla, mums reikės mielių. Pastaruoju metu yra paplitę sausos mielės, tą pastebiu vartydama įvairias receptų knygas ar naršydama internete. Tačiau aš prieš jas esu griežtai nusistačiusi po keleto nevykusių bandymų: tai tešla neiškildavo, tai kepiniai sukrisdavo. Dėl to dabar visą laiką naudoju tik šviežias mieles ir kol kas nusivilti neteko, labai tikiuosi, kad ir neteks. :)


Tešlai reikės:

  • 500 g miltų,
  • 250 ml pieno,
  • 60 g sviesto,
  • 20 g šviežių mielių,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 š. cukraus (jeigu mėgstate saldžiau - dėkite daugiau)
  • 1 a.š. druskos.
 
Įdarui:

  • 120 g minkšto sviesto,
  • 100 g cukraus,
  • 4 a.š. malto cinamono. 

Tešlai pieną pakaitiname beveik iki virimo, sumestame gabaliukais pjaustytą sviestą, palaukiame kol ištirps. Atvėsiname. Tai padaryti geriausia šį indą su įstatant į šalto vandens vonelę. Persijotus miltus sumaišome su druska. Mieles ištriname su šaukštu šilto (ne per karšto - kad nežūtų mielės!) pieno ir šiek tiek cukraus. Su likusiu cukrumi išplakame kiaušinį, jį supilame į miltus, ten pat supilame mieles ir likusį atvėsusį pieną. Iš pradžių maišome šaukštu, vėliau - ranka.
Svarbu: tešla gali būti šiek tiek per drėgna ir lipni, nepatogi maišymui, tačiau miltų daugiau nedėkite - taip turi būti. Gerai išminkytą tešlą palikite pastovėti apie 10 minučių. Išimkite iš dubens ir dar kokias 7 minutes paminkykite, kuo ilgiau tai darysite, tuo mažiau lips. Jei, vis dėlto, tešla nepakenčiamai lipni, įberkite šiek tiek miltų, bet ji vis tiek turi likti gana drėgna.
Gerai išminkytą tešlos rutulį dedame į dubenį, ir paliekame šiltoje vietoje kilti (reikės maždaug valandos). Per tą laiką pasiruošiame įdarą: cukrų sumaišome su cinamonu. Iškilusią tešlą iškočiojame 0,5-1 cm storio, paviršių patepame minkštu arba lydytu (taip patogiau) sviestu, apibarstome didesne puse cinamoninio cukraus mišinio. Tešlos gabalą susukame į vyniotinį, supjaustome norimo dydžio gabaliukais. Kepimo indą (aš rinkausi stiklinę stačiakampę formą) ištepame sviestu ir  apibarstome likusiu cinamoniniu cukrumi, sudedame bandeles vieną šalia kitos. Kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes. Jeigu bijote, jog jos dar gali būti neiškepę - išjunkite orkaitę ir joje palikite bandeles dar 5-10 minučių. Manosios kepė apie pusvalandį. Iškepusias atvėsinkite, o tada galite ragauti.

Rezultatas tikrai turėtų nustebinti, todėl rekomenduoju išbandyti! :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą