2013-01-10

Obuolių skarelės

Žinot tą jausmą kai kažką valgai ir lyg grįžti į vaikystę? Man visada taip būna kai valgau šias skareles su obuoliukais viduje. Turbūt todėl, kad mano mama jas dažnai kepdavo. Pabūsiu nekukli ir pasigirsiu - dar būdama lygi su stalu, mėgdavau mamai padėti suktis virtuvėje. Ir šias skareles padėdavau daryti. Smagiausias darbas man buvo į tuos trikampėlius sukti obuolio skilteles. Gal todėl šie sausainiukai ir išliko taip ilgai atmintyje - tai buvo mano, kaip kulinarės, pirmieji bandymai (nepaisant to, kad net nežinojau iš ko ir kaip gaminama tešla :D ).
Bet dabar aš suaugau ir moku pati jas iškepti. Ir žinau kaip pagaminti tešlą. Ne paslaptis, kad receptas paimtas iš tokios tarybinės knygelės "Viskas iš obuolių" (autorė K. Buožytė-Brundzienė), kurią turėjo mano močiutė, tada paveldėjo mama, o dabar štai ją perėmiau aš.
Kalbant apie pačius sausainėlius, galiu pasakyti tik gražiausius žodžius. Iš tiesų! Skonis nepakartojamas! Nepaprastai minkšta tešla su traškia plutele viršuje ir saldžiarūgščiais obuoliais viduje. Taigi receptu negaliu nepasidalinti. :)

Reikės:

  • 200 g margarino,
  • 200 g grietinės,
  •  500 g miltų,
  • 3 a.š. vanilinio cukraus,
  • 2 kiaušinių trynių,
  • keleto obuolių,
  • 1 š cukraus,
  • 1 a.š. cinamono.

Miltus paberiame ant stalo (jeigu skamba beprotiškai, nuraminsiu -  tešlai suminkyti reikės daug erdvės), juose padarome duobutę, į kurią sutarkuojame gerai atšaldytą margariną, supilam grietinę, vanilinį cukrų, kiaušinių trynius (baltymus galite sunaudoti morengams). Dideliu peiliu braukiam iš kraštų miltus ir kapojam tešlą kol visi produktai susimaišys. Tada šaltomis rankomis suminkome tešlą, kurią suvyniojame į kepimo popierių ir dedam šaldytuvan 4-5 valandoms.
Ruošiame įdarą: obuolius nulupame, išimam sėklalizdžius, supjaustome skiltelėmis ir apibarstome cukrumi bei cinamonu.
Atšalusią tešlą padalijam į 4 dalis. Iš kiekvienos dalies iškočiojam apvalų lakštą, kurį padalijame į 12 lygių trikampėlių. Ant kiekvieno trikampėlio plačiosios dalies dedam po skiltelę obuolio ir susukam skareles. Jas dedame į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepame 180 l. įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes.


Aš iškepusias ir atvėsintas apibarsčiau cukraus pudra. Labai skaniai suėjo mums su drauge prie kavos puodelio. Tikrai siūlau ir Jums pabandyti. :)

2 komentarai:

  1. Cukraus pudros tikrai daug reikia, nes cukraus per mazai, gaunasi beskones.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei mėgstate saldžiau, galite į tešlą įdėti papildomai šaukštą, kitą cukraus. Bet ir pagal originalų receptą cukraus nereikia (tik vanilinio), ir man jo netrūksta. Saldumo pakanka nuo obuolių, pabarstytų cukraus ir cinamono mišiniu, sausainiai tikrai nėra beskoniai. :)

      Panaikinti