2013-01-13

Klairės karamelizuotas kavos pyragas



Kad Jūs žinotumėt, kaip aš mėgstu kavą! Galėčiau išgerti po penkis litrus kasdien. :D Deja, šio malonumo privengiu, mat, kofeinas, esantis kavoje, vartojamas dideliais kiekiais, yra žalingas organizmui ir net gali sukelti kofeinizmą, kurio metu atsiranda galvos skausmai, padidėja skrandžio sulčių rūgštingumas, gali varginti depresija ir nerimas, normalaus aktyvumo sutrikimai. Vis dėlto, aš labiau linkstu prie tos nuomonės, kad protingas (t.y. saikingas) kavos vartojimas - 300 mg (maždaug 3 puodeliai) per dieną, nekelia pavojaus sveikatai, atvirkščiai, gerina budrumą ir fizinį aktyvumą, dėmesio koncentraciją, sumažina nuovargį bei mieguistumą. Todėl tikrai nepadarysime nuodėmės rytą pradėdami nuo puodelio kavos. :)
Kadangi, kaip minėjau, esu kavos fanatikė, mėgstu viską, kas su ja susiję. Net tai, ko paprastai atsisakau - saldumynus. Jau seniai internete dairiausi kokio kavos pyrago ar sausainių recepto. Deja, visi, kiek teko išbandyti, mane nuvildavo. Ir štai nusipirkusi naujausią Beatos knygą, joje visai netyčia užmačiau tokį pyragą pavadinimu "Lietuviškai amerikietiškas kavos pyragas". Susidomėjau. Tuoj puoliau skaityti Beatos komentarus apie jį ir labai knietėjo sužinoti, kuo jis toks lietuviškas, ir kuo amerikoniškas? Beatos papasakota istorija mane įkvėpė semtis daugiau žinių ir tuoj puoliau googlinti. O pagooglinusi radau štai ką, dalinuosi: pasirodo, šis pyragas yra baisi įžymybė anapus Atlanto. Konektikute, Niu Heiveno mieste, kavinukėje Claire's Corner Copia šį pyragą valgo netoliese esančio Jeilio universiteto studentai. Maža to, šis pyragas yra tos kavinukės pasididžiavimas, vietinė įžymybė, o jos meniu, desertų skiltyje, jis eina pirmuoju numeriu. Tuo įsitikau pati, įėjusi į kavinukės internetinį puslapį: http://www.clairescornercopia.com/menu-cake.html Likimo ironija, tačiau mes, lietuviai to nežinojome. Reikia tikėtis, jog ne vienas vietinis, užėjęs į Claire's Corner Copia ir paragavęs pyrago, pasidomėjo, kurgi yra ta Lithuania ir kas tai per šalis. O aš, perskaičiusi tokią legendą, užsidegiau noru ir pati išbandyti šį pyragą. Išbandžiau, paragavau ir galiu pasakyti, jog eilinį kartą Beata manęs nenuvylė. Manau, receptas vertas plačiosios auditorijos, todėl ir aš noriu juo pasidalinti su Jumis. :)


Reikės:

  • 150 g minkšto sviesto,
  • 150 g cukraus,
  • 150 g grietinės,
  • 3 kiaušinius,
  • 250 g miltų,
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių,
  • 5 š. stiprios plikytos kavos,
  • 100 g rudo cukraus,
  • 1 š. cinamono,
  • 100 g graikinių riešutų,
  • 100 g razinų.

Pirmiausia pasiruošiame įdarą: razinas perliejame karštu vandeniu, paliekame keletui minučių, tada vandenį nupilame ir razinas sumaišom su smulkintais graikiniais riešutais, cinamonu, rudu cukrumi.

PASTABA. Jeigu neturite ar nenorite naudoti rudo cukraus, jį galite pakeisti paprastu baltu. Tačiau tada į įdarą įdėkite šaukštą tamsios kakavos.

Gaminame biskvitą: minkštą kambario temperatūros sviestą ir cukrų maišome elektriniu plakikliu tol, kol sviestas taps minkštas ir pabals. Į tokį kremą mušam po vieną kiaušinį. Įmušus kiaušinį paplakam, mušam antrą, vėl paplakam. Taip sudedam visus kiaušinius. Tada supilame grietinę ir vėl ilgokai plakam (aš plakiau apie 5 minutes). Į visą šią masę supilame persijotus miltus ir kepimo miltelius, dabar maišome šaukštu. Įpilame kavą ir vėl viską išmaišome. Tešla paruošta. Dabar imame atsegamą kepimo formą, ją išklojam kepimo popieriumi ir supilame didesnę pusę tešlos, ant jos lygiai ir vienodai paskleidžiame įdaro (jo kelis šaukštus pasiliekame uždengimui), supilame likusią tešlą. Ant viršaus užbarstome likusio įdaro. Pyragą šaunam į 190 laipsnių orkaitę ir kepame 45 minutes, kol gražiai paruduos.


Kai aš iškepiau šį pyragą, negalėjau jam atsispirti neparagavusi, todėl valgiau dar šiltą ir supykau supratusi, jog jis man per saldus. Kitą rytą nuoskauda lyg ir praėjo ir vėl suvalgiau gabalėlį su kava. Ir mano nuostabai, saldumas jautėsi kur kas mažiau ir mano skoniui įtiko. Taigi padariau išvadą, jog kai kitą kartą kepsiu (o tai tikrai bus), valgysiu tik atvėsintą. :) O šiaip, sudedant visus taškus ant i, galiu pasakyti, jog tai tikrai puikus pyragas su nuostabiu karamelizuotu vidumi ir traškiu biskvitu. Kavos pyragas prie kavos! :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą