2013-01-06

Keptas varškės sūris su žolelėmis


Sūrį mėgstu nuo vaikystės. Galbūt prie to prisidėjo mano mama, pati jį gamindama. Ji moka pagaminti baltą varškės sūrį, saldų sūrį, sūrį su kmynais, lydytą sūrį. Žodžiu, tikra SŪRIŲ EKSPERTĖ! Didžiausia pagarba :) Tačiau man visos tos sūrio gaminimo peripetijos, pripažinsiu, atrodo labai labai sudėtingai. Vis dėlto kepti sūrį mama mane tikrai išmokė ir labai AČIŪ jai, nes keptas sūris yra kažkas nuostabaus. Jį galima valgyti karštą, šaltą, puikiai tinka damoms prie vyno taurės, o vyriškiams - prie alaus bokalo. Ir gaminimas nėra labai sudėtingas ar reikalaujantis baisiai daug ir mandrų ingredientų. Pagrindas - paprastas, baltas sūris, būtinai - kaimiškas. O toliau - fantazijos reikalas.
Šį savaitgalį sugalvojau sūrį išsikepti ir aš. Rezultatas - dingo akimirksniu. Vadinasi, buvo skanu?..


Reikia:

  • Vieno šviežio varškės sūrio (kaip ir minėjau - skaniausia kaimiškas),
  • pusės česnako,
  • kmynų,
  • druskos,
  • pipirų,
  • džiovinto baziliko,
  • Provanso žolelių.
Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį, kad šiame sąraše nenurodžiau kiekių, kuriais dėjau prieskonius. Mano manymu, prieskonis yra toks dalykas, kad jo tiksliai negalima nusakyti. Kiekvieno iš mūsų skonio receptoriai skiriasi ir galbūt vienam šiame sūryje norėsis daugiau česnako, kitam - mažiau druskos, trečias nemėgsta baziliko, dėl to jį pakeis kuo nors kitu. Todėl nuoširdžiai patariu savo skoniu ir pasikliauti. :)

Eiga:

Susmulkiname česnaką (tam reikalui galima naudoti tokią česnako spaustuvę, su kuria išsiskiria česnako sultys http://s.ekoma.lt:8080/uploads/text/gfjj.jpg ). O toliau - nieko sunkaus (nors abejoju, kad ir česnako smulkinimas pasirodė super-sudėtingas darbas :D ), imame sūrį, jį dedam ant folijos palikdami ilgokus kraštus, kuriuos vėliau užlenksime, ir įtriname česnaku, druska, kitais prieskoniais. Užlankstome folijos kraštus, apkamšome sūrį ir paliekam bent per naktį marinuotis.
Kitą dieną sūrį su visa folija (į ją išsiskirs sūrio sultys ir jis jose tarsi troškinsis), dedam į kepimo formą, šaunam į 180 l. orkaitę, kurioje kepam apie 40 minučių, o jeigu norisi traškesnės plutelės - nuvyniojame nuo viršaus foliją ir kepame dar 10 minučių. Ta da da dam! Imame lauk ir ragaujame! Kaip jau anksčiau minėjau, skanu ir karštas, ir šaltas. :)


Tikras gėris! Tinka lengvai vakarienei, vėlyviems pusryčiams ar puikiam pasisėdėjimui su draugais. Jei dar neragavote - rekomenduoju išbandyti. :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą