2013-01-04

Kalėdiniai imbieriniai sausainiai

Į virtualų dienoraštį pasibeldė pirmasis įrašas, kuris Jus supažindino su visa mano blog'o sistema. Metas antrajam! Šis atneša puikų receptą. Kadangi mano dienoraštis sukurtas kiek vėliau nei praūžė gražiausios metų šventės, šį įrašą joms ir noriu skirti. Na taip, receptas Kalėdinis,  tačiau juk visada jį galima pasilikti kitiems metams, ar ne? Taigi, patys skaniausi, patys kvapniausi, nuostabūs imbierinukai, kurie dar ankstyvą gruodžio mėnesį mums jau tyliai šnabžda: ateina Kalėdos... :)


Šeimynai imbierinukų, kurių užteks mėgautis visu šventiniu laikotarpiu, reikės:

  • 380 g miltų,
  • 100 g rudojo cukraus,
  • 5 v.š. deginto cukraus sirupo,
  • 50 g sviesto,
  • 150 g medaus (geriausia dirbtinio),
  • 1 kiaušinio,
  • 1 a.š. kepimo miltelių,
  • 1 a.š. maltų kvapiųjų pipirų,
  • 1 a.š. cinamono,
  • 1 a.š. malto imbiero,
  • 1 a.š. maltų gvazdikėlių.

Į puodą supilame medų ir kaitiname kol suskystės. Dedam sviestą, palaukiam kol jis ištirps ir beriam visą cukrų, supilam cukraus sirupą. Viską maišydami kaitinam ir laukiam kol ištirps cukrus. Kai viskas ištirpsta ir pasidaro vientisa masė, ją atvėsiname, tada mušam kiaušinį, suberiam prieskonius ir po truputį pildami miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, maišome kol gausis tiršta tešla, kai jau šaukštas velsis ir neis maišyti. Tada minkome rankomis. Tešla gaunasi vientisa ir beveik nelimpa prie rankų - tai ženklas, kad tešlą reikia suminkyti į vientisą rutulį, suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą.
Po valandos-dviejų, atšalusią ir šiek tiek sukietėjusią tešlą padalijame į kelias dalis ir kočiojame. Stengiamės iškočioti ploniau (apie 0,5 cm storio). O dabar - linksmiausia dalis: traukiame iš sandėliuko pačias gražiausias eglučių, žvaigždučių, žmogeliukų ar elniukų formeles ir jomis išspaudžiame sausainiukus. Juos atsargiai perkeliame  į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame 190 l. įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Kadangi kiekviena orkaitė yra skirtinga, patarčiau nuo jos toli nenueiti ir stebėti, kaip kepa imbierinukai. Kai pamatysite, kad jie gražiai parudavo, galite traukti lauk. Iškeptiems reikia leisti atvėsti ir sukietėti.

Kokie imbierinukai be papuošimų? Kaip įprasta, juos dabiname glajumi ir, jei norime spalvingesnių, įvairiais pabarstukais, kaip tai dariau aš. Glajus:
1 išplaktas iki putų kiaušinio baltymas + 100 g persijotos (! - kad nesusidarytų gumuliukai) cukraus pudros + citrinos sulčių arba citrinos rūgšties (aš niekada nematuoju, pagal skonį).

Gauname štai tokius gražuolius. Tiesą sakant, per šias Kalėdas ne vienas valgytojas buvo pasakęs: "kaip gaila tokius valgyti", tačiau tuoj pat vieną įsimeta į burną ir tyliai sukramsnoja... :) 


2 komentarai:

  1. Brangioji, sakiau, kad receptą čia greičiau rasiu negu tu man padiktuosi :DDD Bet ačiū, žiauriaaaai skanūs išėjo imbierinukai!!! Ir tokie gražūs kaip tavo.....:DD

    AtsakytiPanaikinti