2013-12-15

Skruzdėlynas



Iš daug kieno lūpų tenka girdėti, kad skruzdėlynas užima labai daug laiko, tešlos gaminimas ypatingai sudėtingas, o kur dar moralinis nusiteikimas ruošiantis jį kepti... Kas niekada nėra kepę skruzdėlyno, manau, tokios kalbos išgąsdintų nemenkai ir atitrauktų nuo minties apie kepimą kokiems metams. Mažiausiai. Tačiau aš skruzdėlyno kepime neįžvelgiu nieko baisaus ir, juo labiau, netikiu, kad kažkas negali pavykti. Gal dėl to, kad jį savarankiškai kepu nuo maždaug 10 metų?
O dabar šiek tiek ne į temą - be galo mėgstu valgomas dovanas. Tokias vertinu labiausiai ir jau kelinti metai pati jomis apdovanoju artimuosius (dažniausiai dovanoju savo keptus sausainėlius, saldainius, arbatos mišinius, prieskonių rinkinius). Praėjusiais metais buvau užsibrėžusi sau tikslą, kad prie kalėdinių dovanų pridėsiu po savo keptą imbierinį namelį. Deja, misija pasirodė sunkesnė nei manyta anksčiau. Rezultate gavosi, jog pavyko pastatyti tik vieną namą, kuriuo iki pat šventinio laikotarpio pabaigos džiaugėmės visa šeima. Šiais metais su viena maža nuostabia mergyte taip pat jau pastatėme vieną namą, mintyse dar vienas, stovėsiantis pas mano tėvelius. Taigi, tikrai įsitikinau, kad imbieriniai nameliai reikalauja labai daug laiko (ir įgūdžių) ir dovanoti juos ne pati geriausia mintis. Dėl to nusprendžiau kepti skruzdėlynus. Šiais metais skruzdėlynais apdovanosiu savo saldžiamėgius draugus.
Receptu, kuris tikrai nepaves, dalinuosi ir su Jumis ir bandau paneigti mitą, jog skruzdėlynas skirtas tik aukštesnio level'io kepėjams. Svarbiausia atsiminti keletą pagrindinių taisyklių: tešlą reikia gerai išdaužyti (kad būtų trapi, lengva ir pūslėta); plonai plonai, kol bus permatoma iškočioti; kepti vidutinio karštumo aliejuje ir neperkepti - lakšteliai kepa labai greitai, todėl svarbu atidžiai stebėti. Pernelyg ruduoti pradėję lakštai rodo, jog metas pakeisti aliejų.

P.S. Iš nurodyto kiekio ingredientų išeina milžiniškas skruzdėlynas.

Skruzdėlyno lakštams:
  • 350 g miltų,
  • 3 kiaušinių,
  • 10 g vanilinio cukraus,
  • 2 v.š. alkoholio (visada naudoju brendį),
  • aliejaus (kepimui).

Skruzdėlyno sirupui reikės:
  • Nepilnos stiklinės dirbtinio medaus,
  • kelių šaukštų cukraus,
  • mažesnės pusės stiklinės vandens.

+ aguonų, spalvotų pabarstukų.

Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi ir alkoholiu. Po truputį suberti miltus ir suminkyti nekietą, vos lipnią prie rankų tešlą. Ją gerai išdaužyti kočėlu, suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti bent pusvalandžiui atšalti. Atšalusią tešlą ant aliejumi patepto stalo plonai plonai iškočioti (turi persimatyti stalviršis), supjaustyti norimos formos nemažais lakšteliais. Puode įkaitinti aliejų, mesti po vieną-du (žiūrint kiek telpa, tik nepersistenkite) lakštus ir kepti. Lakštai kepa labai greitai, todėl negalima atsitraukti nuo viryklės. Išvirusius dėti ant popierinių rankšluostėlių.
Sirupui į puodą supilti medų, vandenį, suberti cukrų ir viską virti iki 10 minučių. Jeigu nuo šaukštelio, įmerkto į sirupą ir ištraukto, sirupas tempiasi, vadinasi jis yra išviręs.
Į didelę lėkštę dedame skruzdėlyno lakštus, aplaistome sirupu, apibarstome aguonomis ir, jei norisi, spalvotais pabarstukais. Taip suformuojame visą, į aukštį smailėjantį, skruzdėlyną.
Sėkmingų bandymų!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą